OTOK PRVI

faust -kolaz

Kreativni dani Fausta Vrančića slave stvaralaštvo, multidisciplinarnost, maštu, hrabrost, inovativnost i slobodu utjelovljene u renesansnoj ideji “HOMO UNIVERSALISA” –  multidisciplinarnog renesansnog stvaraoca. Jedan od takvih umova je Faust Vrančić u čiju čast festival nosi ime. I to ne slučajno!

Faust Vrančić je svojom željom pokopan u Prvić Luci – otok Prvić, ljetnikovac obitelji Vrančić nalazi se u Prvić Šepurinama – otok Prvić, a na istom otoku nalazi se i memorijalni centar Faust Vrančić koji naznačuje brojne mogućnosti za svojevrsnu “renesansu” otoka Prvića.

Je li moguća ta nova renesansa – i otoka i čovjeka (kao otoka) te na koje načine, pitanja su koja se postavljaju u sklopu festivalske teme “OTOK PRVI” .

otok prvi

Kompleksnost otočnog (su)života, (ne)zahvalan položaj otoka i otočana (i simbolično – čovjeka kao otoka), u kontekstu trenutačne zbilje, te mogućnost premošćenja inzularnosti kroz interakciju, edukaciju i umrežavanje i interno otočko i sa gostima s kopna izvan turističke sezone, teme su koje se provlače različite radionice, predavanja te kroz izložbu otočana i prijatelja Prvića.

“OTOK PRVI”, kao tema, referira se ne samo na naziv otoka Prvića (prvi otok do kopna), nego i na utopijsku mogućnost ideje “prvog otoka” kao simboličnog, prostora prividno ostvarive, ali nikad ostvarene težnje savršenosti i zaokruženosti.

Kakav otok žele otočani, mještani,  vikendaši, turisti gosti i svi njegovi prijatelji? Kako otok vide kreativci?

Dobrodošli ste da se družimo, umrežujemo, razmijenjujemo znanja, vještine i kreiramo nova iskustva na Prviću.

Sudionici ovogodišnjeg festivala “Kreativni dani Fausta Vrančića”

GOSTI U RADIONIČARSKOM DIJELU PROGRAMA KDFV:

 

IVANKA PAŠALIĆ, znanstvenica i staklopuhačica iz Udruge Stakleni svijet, u radionici umjetnosti staklopuhanja, upoznat će nas s magijom oblikovanja stakla i dočarati nam tu drevnu, ali zaboravljenu vještinu.

stakleni-svijet


ZMAJSKI BORCI – ŽARE, DARAC I DARKO, pravi su umjetnici u izradi zmajeva, a na radionici izrade zmajeva, podijelit će s nama svoje umijeće Ako ne bude kiše, očekuje nas spektakl na krilima vjetra…

zmajari


IGOR ŽGELA, ing. krajobrazne arhitekture, biolog i istrazivač, objasnit će kako uzgoj i prerada ljekovitoga bilja može biti jedan od nositelja samoodrživosti otoka i pokazati kako rasađivanje smilja izgleda u praksi

smilje


UDRUGA MI iz Splita, u radioničarskom dijelu, pokazat će akterima otočnog razvoja efikasne metode samoorganizacije i poboljšanja međusobne suradnje, te moderirati okrugli stol na temu“Naša zajednica – naša briga i odgovornost”udrugami


IMRANA KAPETANOVIĆ, dokumentarna fotografkinja, voditeljica  sarajevske škole i kluba fotografije “Foton”, uvest će sve zainteresirane mališane u svijet fotografije, a nama ostalima objasniti današnju poziciju i ulogu fotografije u društvenim medijima

Imrana-1024x1024


MILENA PRIBIČEVIĆ, umjetnica – restauratorica i keramičarka, održat će radionicu tehnike modeliranja u glini i glinamolu za najmlađe. Sva djeca, kreirat će i obojati svoj vlastiti suvenir s Prvića.

Milena


ZLATKA RODIN – dipl. Oecc, i turistički vodič, koja živi na relaciji Prvić – Šibenik, upoznat će nas sa poviješću i kulturnom baštinom otoka Prvića te ukazati na potencijele održivosti na otoku.

ZLATKA3


ANA COLJA, profesorica tjelesne kulture, učiteljica hatha joge i vrhunska sportašica pokazat će nam kako kroz disanje, tjelesne položaje i meditaciju održavati dobro zdravlje i razvijati mentalnu smirenost kako bi potaknuli duboke promjene u načinu razumijevanja kako sebe i svijeta, tako i odnosa prema životu.

tn_IMG_3131


Denis Periša alias DarkMan i Ive Botunac, šibenski hakeri, koji su odnedavno postali zvijezde hrvatske hakerske scene, upozorit će na česte zablude koje imamo o privatnosti i na podatke koje dijelimo bez znanja te, u konačnici, i na probleme sa zakonom.

haker


GOSTI ZABAVNOG DIJELA KDFV

 

FILIP ŠOVAGOVIĆ, glumac, redatelj, pisac i muzičar prikazat će nam svoj najnoviji film “Visoka modna napetost”

visoka-modna-napetost

 


RENATO METESSI – glazbenik, skladatelj, krunski svjedok NOVOG VALA i dugogodišnji prijatelj Prvića, pridružit će se novim nadama glazbene scene – talentiranim mladim otočanima, okupljenim u  neformalnu grupaciju SMRAD

FADIL ABDULOV – FAFA, gitarist i kompozitor, voditelj “Raspjevanih gitara” uz pomoć kolega glazbenika, raspjevat će goste i otočane na večernjim druženjima

Fafa


DARKO TOMAŠIĆ – TOMPA, majstor za okuse, predvodit će grupnu radionicu kuhanja gulaša od hobotnice u subotu. Kad odloži kuhaču, zamijenit će je gitarom i zasvirati sa Fafom i prijateljima

tompa


DANIJELA PRPIĆ, NINO NIMAC I ANTE ANTIĆ, okupljeni u glazbenu formaciju “DREAMTIME” poslat će pozitivne vibracije jazz improvizacijom na koncertu u subotu

dreamtime

 

GOSTI OFF PROGRAMA:

MARIJA MATIĆ i KATJA KRNIĆ relaksirat će nas u polusatnom glazbenom performansu na drevnim orijentalnim instrumentima  – gongovima, tibetanskim i kristalnim zdjelama u subotu nakon ručka.

KARMEN BEZBRADICA i DIANA BARAKA ČALA – rasplesat će one najmlađe u autorskoj kreativnoj radionici:  “OTPLEŠIMO PRIČU” .

Kreativni dani Fausta Vrančića 2014

KDFVfb

 

Od 8. do 12. listopada na otoku Prviću održat će se drugi Kreativni dani Fausta Vrančića, festival stvaralaštva i razmjene ideja. Na festivalu će se opet okupiti kreativci iz urbanih sredina i kreativci sa otoka Prvića. Ove godine dolaze nam brojne udruge i ‘samostalci’. Potvrđen je dolazak udruge MI koja će održati radionicu za razvoj lokalne zajednice ‘Naša zajednica – naša briga i odgovornost’. Dolazi nam i udruga zmajara i oni će održati radionicu izrade zmajeva. Bit će tu još prezentacija puhanja stakla, keramička radionica za djecu, foto radionice…  Kompletan raspored festivalskog programa bit će poznat narednih dana.

Tema ovogodišnjeg festivala je ‘otok prvi’, te pozivamo autorr na promišljanje o svim konotacijama pojma ‘otoka prvog’ ; otoku kao fizičkom ili metafizičkom prostoru; otoku kao vlastitom odnosu sebe i vanjske okoline, o mogućnosti utopije ili bijegu u izolaciji ili, pak, o konkretnom toposu – otoku Prviću sa svom težinom ili lakoćom otočnog postojanja.

Više informacija i kontakt:

udrugaotok@gmail.com